Indicele LeasePlan CarCost: detinerea unui autovehicul, cea mai scumpa in Norvegia, dublu fata de Ungaria
Dintre toti detinatorii de autovehicule analizati, norvegienii platesc cel mai mult pentru a conduce un autovehicul. Cu un cost calculat la 708 euro pe luna, norvegienii platesc dublu pentru autovehiculele pe benzina fata de detinatorii de autovehicule similare din Ungaria (364 euro).
Indicele LeasePlan CarCost dezvaluie existenta in Europa a unor costuri extrem de variate de utilizare a autovehiculelor, in principal datorita amortizarii, precum si nivelului taxelor si impozitelor
Indicele LeasePlan CarCost: detinerea unui autovehicul, cea mai scumpa in Norvegia, dublu fata de Ungaria
Principalele concluzii ale analizei privind Indicele LeasePlan CarCost 2016
- Norvegia este tara in care detinerea unui autovehicul pe benzina este cea mai scumpa – 708 euro pe luna, in timp ce in Ungaria este cea mai ieftina - 364 euro pe luna
- Detinatorii de autovehicule pe motorina din Olanda platesc cel mai mult pe luna - 695 euro – in timp ce in Ungaria, acelasi cost ajunge la doar 369 euro pe luna
- Costul mediu de detinere al unui autovehicul poate varia cu pana la 344 euro pe luna de la cea mai scumpa la cea mai ieftina tara europeana incluse in analiza LeasePlan
- Costul cu amortizarea (37%) reprezinta cea mai importanta cheltuiala legata de detinerea unui autovehicul in Europa, urmat de taxa de drum si TVA (20%)
Almere, Olanda, ianuarie 2017 – Dintre toti detinatorii de autovehicule analizati, norvegienii platesc cel mai mult pentru a conduce un autovehicul. Cu un cost calculat la 708 euro pe luna, norvegienii platesc dublu pentru autovehiculele pe benzina fata de detinatorii de autovehicule similare din Ungaria (364 euro). Pe de alta parte, Olanda este cea mai scumpa tara pentru detinatorii de autovehicule pe motorina. Proprietarii olandezi de autovehicule cheltuie in medie 695 de euro pe luna pentru autovehiculele pe motorina. Ungaria este din nou cea mai ieftina (doar 369 euro). Acestea sunt doar cateva dintre concluziile analizei privind Indicele LeasePlan CarCost 2016, o analiza recenta a costurilor de detinere si utilizare a autovehiculelor pe benzina si motorina derulata in 24 de tari europene. Analiza compara in detaliu elementele de cost la nivel international, pe baza datelor si informatiilor detinute de LeasePlan in calitate de administrator de flote multi-brand, cu aplicarea metodologiei generale de calcul al indicilor.
Indicele LeasePlan CarCost ofera o analiza detaliata a elementelor de cost pentru clasa de autovehicule mici si mijlocii, de exemplu Renault Clio, Opel Corsa, Volkswagen Golf si Ford Focus. Indicele compara cele mai importante elemente de cost precum pretul de achizitie, costurile cu amortizarea, reparatii si intretinere, asigurare, taxe si impozite, combustibil, inclusiv costul cu anvelopele de iarna, in cazurile in care acestea sunt obligatorii prin lege. Analiza se refera la costurile din primii trei ani de utilizare a autovehiculelor si presupune un kilometraj anual de 20.000 de kilometri.
Diferente mari intre diferite regiuni ale Europei
In Europa, costul mediu de detinere si utilizare a unui autovehicul din gama mica si mijlocie poate diferi cu pana la 344 de euro pe luna, in functie de tara. Topul celor mai scumpe tari pentru autovehiculele pe benzina este condus de Norvegia (708 euro), urmata de Italia (678 euro) si Danemarca (673 euro). Topul celor mai scumpe tari pentru autovehiculele pe motorina este condus de Olanda (695 euro), urmata de Finlanda (684 euro) si Norvegia (681 euro). De remarcat faptul ca in tarile analizate din Estul Europei – Ungaria, Cehia si Romania – costul de detinere si utilizare a autovehiculelor pe benzina si motorina este mult mai mic, pornind de la doar 369 de euro pe luna.
Detinatorii de autovehicule, influenta redusa asupra costurilor
Costurile cu amortizarea reprezinta cea mai importanta componenta a costului total de detinere a unui autovehicul. In Europa, costul mediu cu amortizarea pentru autovehiculele din clasa mica si mijlocie reprezinta 37% din costul total de detinere. In Ungaria, nivelul scazut al costului de detinere se datoreaza in primul rand pretului mic de achizitie, care inseamna si un cost redus cu amortizarea. Taxele de drum si TVA-ul reprezinta 20% din costul total, iar combustibilul 16% din costul total lunar. Concluzia este ca detinatorii de autovehicule au o influenta redusa asupra costului total lunar.
In 6 din cele 24 de tari analizate, detinatorii vor plati mai mult pentru detinerea si utilizarea autovehiculelor pe motorina decat pentru cele pe benzina. Desi pretul la pompa al motorinei este mai scazut, o serie de alti factori precum nivelul taxelor si impozitelor, asigurarea si costurile de intretinere explica costul total mai ridicat al autovehiculelor pe motorina in anumite tari.
Taxele de poluare joaca si ele un rol important
Analiza noastra arata ca exista o corelatie directa stransa intre costul total de detinere si taxele de drum/taxele pe valoare adaugata pentru ambele tipuri de autovehicule, in tarile cu cele mai mari costuri (Italia, Tarile nordice, Olanda), cat si in tarile cu cele mai mici costuri (Ungaria, Cehia, Romania). Nivelul ridicat al acestor costuri in primul grup de tari se explica prin importanta acordata impactului asupra mediului[1], care se traduce prin reglementari mai stricte de mediu si taxe mai mari. De exemplu, in Olanda, TVA-ul si taxa de drum reprezinta pana la 31% din costul total de detinere si utilizare a unui autovehicul pe motorina. In cazul autovehiculelor pe benzina, Norvegia este pe primul loc din punct de vedere al taxelor, care pot ajunge la pana la 29% din costul total de detinere si utilizare.
Tex Gunning, CEO, LeasePlan: „Costurile cu amortizarea si lipsa controlului asupra costurilor generale reprezinta doua probleme care ridica semne de intrebare cand vorbim despre avantajele detinerii de autovehicule comparativ cu solutiile de leasing si mobilitate disponibile in prezent. Prezenta noastra pe intregul lant valoric din industria auto la nivel international ne permite administrarea autovehiculelor in leasing la costuri extrem de competitive, care fac solutiile noastre mai atractive pentru clienti decat detinerea propriilor autovehicule sau flote. Datorita complexitatii elementelor de cost implicate in detinerea autovehiculelor, recomandam potentialilor detinatori de autovehicule sau manageri de flote sa faca o analiza aprofundata anterior deciziei de cumparare de autovehicule noi sau rulate sau chiar mai bine, sa aiba in vedere varianta leasing-ului sau alte solutii de mobilitate precum utilizarea in comun a autovehiculelor, cu impact mult mai redus asupra bugetelor, dar si asupra mediul inconjurator.”
In Romania, nivelul mediu al taxelor (taxa de drum si TVA*) si impozitelor platite pentru autovehicule (pe benzina si motorina) este mai scazut decat nivelul inregistrat in toate cele 24 de tari analizate.
In timp ce in Norvegia nivelul taxelor si impozitelor - ce tine cont de clasa autovehiculelor, puterea motorului si nivelul de emisii de CO2 - poate ajunge la peste 100% din pretul initial de achizitie al unui autovehicul, in Romania, nivelul taxelor si impozitelor pe proprietate, inmatriculare si utilizare reprezinta doar 6% din acelasi pret.
Revenind la TVA, in Romania, TVA-ul are impact doar atunci cand autovehiculul nu este folosit in totalitate ca autovehicul „de lucru”; in acest caz, TVA-ul nu este complet deductibil (ci doar 50%). Avand in vedere ca in flota administrata de LeasePlan Romania sunt, in medie, 20% din autovehicule de tip „beneficiu”, procentul reprezentat de taxe si impozite (inclusiv restul de 50% din TVA care este nedeductibil) poate ajunge la 8% din costul total de detinere.
Structura costului* de utilizare si detinere (TCO):
In Romania, principalele componente ale costului total de utilizare sunt similare, ca structura, cu cele din tarile analizate: amortizarea (35%) si combustibilul (17%), in timp ce costurile cu reparatiile (inclusiv intretinerea si anvelopele) si cele cu asigurarile reprezinta fiecare 11% din costul total de detinere.
* pentru a anula efectul diferentelor de deductibilitate intre tarile analizate, am introdus si TVA in proportie de 100% in categoria costurilor
Despre Indicele LeasePlan CarCost 2016
Viitorul solutiilor de mobilitate si leasing in industria auto este dat de evolutiile economice, tehnologice si sociale rapide. LeasePlan intentioneaza sa utilizeze din plin experienta sa in domeniul solutiilor de mobilitate, prin intermediul celor 32 de companii detinute la nivel global. Indicele LeasePlan CarCost este analizat in cadrul Sondajului LeasePlan MobilityMonitor. Acesta din urma ofera informatii de ultima ora care pot fi folosite de utilizatori in luarea deciziilor cu privire la managementul de flote si mobilitate.
Indicele LeasePlan CarCost 2016 realizeaza o comparatie intre costurile totale de detinere si utilizare a autovehiculelor in 24 de tari: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria.
[1] Environmental Taxes in Europe, source Göteborg University, Sweden.